Schimbare sediu social la un PFA , Intreprindere Individuala si documentele de care ai nevoie pentru aceasta procedura .Daca discutam de Intreprinderi Individuale atunci trebuie urmata calea de la firme si se incepe cu primul pas pe care trebuie sa il faceti atunci cand vrei sa schimbati sediul social , trebuie sa depuneti la Oficiul National al Registrului Comertului in a carui raza teritoriala urmeaza a se stabili domiciliul fiscal o documentie care trebuie intcomita de o firma specializata sau cu ajutorul biroului specializat din cadrul Oficiul National al Registrului Comertului .
Dupa ce mentiunea de la Oficiul National al Registrului Comertului a fost finalizata se depune formularul 700"Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2578/29.12.2022 "
.Daca discutam de PFA atunci organul ce va emite certificatul de inregistrare nu mai este Oficiul National al Registrului Comertului ci Administratia Fiscala de care apartineti si aici ne referim ladomiciliu ( la care e arondat domiciliul ).
In cadrul formularului 700"Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2578/29.12.2022 " se completeaza sectiunea A - Date privind inregistrarea / Modificarea domiciliului fiscal .
Antentie : Se va alege 070 pentru SRL sau 070 pentru PFA , II , forma individuala ( nu bifati nimic la IV "Alte date privind contribuabilul " ) .
Formularul 700"Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2578/29.12.2022 " se va depune doar prima data la ghiseu cu copii dupa documente . NU exista certificat de inregistrare si astfel nu se poate parcurge procedura de inregistrare pentru transmiterea online a documentelor .
Activează serviciul, testează-l timp de 90 de zile, iar în ziua a 90-a plătește un abonament pe 12 luni cu cel mai bun preț disponibil.
Beneficiază de o perioadă de testare în care nu ai nimic de pierdut. Dacă decizi să plătești pentru 12 luni, vei primi 18 luni de abonament.
Documentația și procesul de aprobare sunt gratuite.
Actele necesare pentru a incepe procedurile la Administratia Fiscala ar fi urmatoarele :
- dovada spatiului adica contrat de inchiriere sau contract comodat sau un alt document care sa ateste ca acel spatiu este folosit de firma . In conditiile in care sediul se stabileste la casa nu mai sunt necesare documente suplimentare insa daca sediul se stableste intr-un apartament atunci este nevoie de acordul vecinilor stinga - dreapta si sus - jos dar si de acordul Asociatiei de Proprietari .
- ce coduri caen trebuie autorizati pe acel sediu sau pc de lucru .
Schimbarea sediului social in aceeasi localitate si logic acelas judet .
Pentru schimbarea sediului social in aceeasi localitate si logic in acelas judet trebuiesc avute in vedere urmatoarele:
- societatea nu va fi radiata din judetul in care a fost inmatriculata initial .
- se schimba certificatul de inregistrare al firmei dar codul unic de inregistrare(CUI) va ramane acelasi.
- achizitia unui nou Registru unic de control, de la noul organ fiscal, pentru noul sediu social;
- depunerea, in original, la organ fiscal, a Cif-ului de TVA (daca este cazul) si declaratia de mentiuni 700 "Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2578/29.12.2022 " se va depune online, completata cu toate datele noi de identificare ale societatii si cu toate informatiile referitoare la obligatiile vectorului fiscal al acesteia; dupa depunerea CIF-ului de TVA anterior, organul fiscal va emite un nou CIF de TVA (evident, cu acelasi numar), dar cu noile date de identificare ale societatii;
Prin formularul 700 "Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2578/29.12.2022 " va radia sediul vechi si se va declara noul sediu .
Schimbarea sediului social in alt judet .
Pentru schimbarea sediului social dintr-un judet in alt judet trebuiesc avute in vedere urmatoarele:
- societatea va fi radiata din judetul in care a fost inmatriculata initial si inregistrata pe noul judet;
- se schimba certificatul de inregistrare ale firmei dar codul unic de inregistrare(CUI) va ramane acelasi.
- achizitia unui nou Registru unic de control, de la noul organ fiscal, pentru noul sediu social;
- depunerea, in original, la noul organ fiscal, a Cif-ului de TVA (daca este cazul) impreuna cu declaratia de mentiuni 700 "Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2578/29.12.2022 " se va depune online, completata cu toate datele noi de identificare ale societatii si cu toate informatiile referitoare la obligatiile vectorului fiscal al acesteia; dupa depunerea CIF-ului de TVA anterior, organul fiscal va emite un nou CIF de TVA (evident, cu acelasi numar), dar cu noile date de identificare ale societatii;
-declararea punctelor de lucru (a sediilor secundare) detinute de societate, la noul organ fiscal (daca este cazul);
Alte consecinte ale modificarii sediului social pot fi urmatoarele:
- modificarea adresei in Revisal dar nu este prevazut un termen pentru acest lucru ideea este ca orice modificare referitoare la salariati ce urmeaza a se face trebuie sa apara cu noua adresa. Deci faceti schimbarea sediului in Revisal si transmiteti-o cel mai tarziu in aceeasi data in care faceti prima mentiune.
Se reinregistreaza si se solicita o noua parola pentru accesul online la REVISAL de la Inspectoratul Teritorial de Munca din judetul unde aveti sediul .
- pentru clienti si furnizori puteti sa faceti adrese, cu toate ca pe facturile ce se vor emite dupa schimbarea sediului va figura noul sediu.
- la contractele incheiate ce sunt in derulare trebuie sa faceti acte aditionale cu noua dvs. adresa (la toate contractele nu numai cele intre dvs. si clienti; ex. contracte de inchiriere, de comodat, etc).
- orice avize de functionare trebuie modificate astfel incat sa figureze pe ele datele de identificare actuale ale firmei dvs.
- daca exista masini inregistrate pe firma, trebuiesc modificate certificatele de inmatriculare pe noua adresa si notificat la taxe locale. Se radiaza din localitatea unde a fost sediul anterior si se reinmatriculeaza ( Impozite si taxe + Politie ) la noul sediu .