O activitate economica poate sa fie desfasurata de :
1.
o persoana fizica ( CNP ) cind realizeaza
operațiunile au caracter de continuitate .
2.
o persoana fizica autorizata , Intreprindere Individuala etc - o forma individuala ( CUI ).
3.
persoane juridice ( CUI )
1.
O persoana fizica ( CNP ) poate sa treaca la activitate impozabila fara sa vrea ( din nestiinta ) daca realizeaza
operațiunile au caracter de continuitate dar mai mult
poate sa devina si platitoare de tva .
In cele mai multe cazuri persoana fizica identificata cu CNP devine platitoare de tva retroactiv in urma sesizarii organului fiscal datorita faptul ca
a realizat operatiuni care au caracter de continuitate si se realizeaza prin decizie de impunere daca suspiciunea organului se adevereste .
In practica organul fiscal se sesizeaza atunci cind este sigur (realizeaza actiune documentara in prealabil ) ca persoana fizica a realizat
operațiunile au caracter de continuitate si sunt rare cazurile cind persoana fizica a reusit sa demonstreze ca nu este asa .
2.si 3. Atat
persoanele fizice autorizate , Intreprinderile Individuale etc - o forma individuala identificate cu CUI
cit si persoane juridice care la rindul lor sunt identificate cu CUI
pot sa devina platitoare de tva in mai multe situatii :
- prin optine si in acest caz trebuie sa depuna formularul 700 online in luna x ca sa intre platitoare de tva cu data de 01 a lunii urmatoare . Atentie : Trebuie luat in calcul faptul ca organul fiscal are nevoie de timp pt a parcurge procedura de emitere a codului de tva iar depunerea actelor ar trebuie sa fie facuta cu cel putin 3 zile lucratoare inainte ultima zi lucratoare a lunii . Exceptie fac reinregistrarile de tva cind se reintra platitori de tva cu ziua semnarii decizie si ridicarii codului de tva .
ATENTIE ! :
Nu va lasati pacaliti si sa credeti ca daca o firma pierde codul de tva prin anulare devine firma neplatitoare . Firmele care pierd codul de tva din mai multe cauze au obligatia de a colecta tva ul de la vinzari si nu au dreptul sa deduca tva ul de la achizitii .- prin depasirea plafonului de 10000 euro pentru achizitia unor bunuri intracomunitare .
- prin optiune pt al doilea cod de tva ( se eliberaza al doilea cui ) destinat doar achizitiilor intracomunitare ( "NU se UTILIZEAZA pentru SERVICII intracomunitare ") iar codul fiscal (cui pt RO ) emis la infiintare ramane deplatitor . Pentru achizitiile de bunuri intracomuitare daca partenerul este platitor de tva se aplica taxare inversa ( tva zero ) , adica nu se plateste tva in Germania insa se calculeaza tva cu cota din Ro de la momentul respectiv . Se intocmeste declaratia 301 si se plateste tva -ul pina la 25 ale lunii urmatoare .
- prin depasirea plafonului de 300000 lei . Conform articolului 310 din Codul Fiscal, o firma devine platitoare de TVA in momentul in care cifra de afaceri anuala depaseste plafonul de 300.000 de lei. Cand mentionam „cifra de afaceri”, ne referim la valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuata de persoana impozabila, pe parcursul unui an calendaristic.