Pina la 10000euro NU este obligatorie inregistrarea in One Stop Shop dar nici inregistrarea in fiecare stat membru in care vindem daca nu se inregistreaza in OSS pentru ca
pina la atingerea plafonului de 10000 euro vinzari totale in toate tarile din comunitate locul livrarii se considera in ROMANIA .
Daca a fost depsit plafonul de 10000 euro atunci noile reguli europene în materie au fost introduse în legislația noastră prin OUG nr. 59/2021 si acestea complica lucrurile pentru firmele ( platitoare de TVA in RO cit si neplatitoare in RO dar platitoare de TVA in EU cu cod de tva intracomunitar ) care vind electronic in spatiul EU catre consumatori .
Firmele trebuie sa tina cont de faptul ca :
1. Contabilitatea trebuie tinuta pe fiecare tara in parte . Cu alte cuvinte ai mai multe firme(fiecare tara ) in aceeasi firma .
Urmatoarea inrebare e : Ce e asa de "foarte" complicat ?
Va trebuie tinuta evidenta pe analitice de la intrarea bunurilor sau serviciilor pina la vinzare iar transferul intre gestiuni nu va mai fi asa de simplu altfel nu sti cit datorezi statului membru in cazul de fata HU .
Fiecare tara are procentul ei de tva sau mai multe procente iar tva-ul la bunurile pentru marfa ce se va vinde in HU de ex este platit in RO sau in vama din RO pentru toata marfa care va merge in RO si HU in exemplul nostru dar daca sunt 10 tari . Marfa pt Hu sta in depozit pina se vinde ? Cum o transfer din gestiunea HU in gestiunea pentru RO daca nu mai e stoc ? Se poate clar dar va fi mult mai complicat de lucrat iar la volum mare de acte devine si mai complicat .
2. Daca nu se inregistreaza in
One Stop Shop sau Oss trebuie sa se inregistreze ca platitor de tva in fiecare stat membru in care vinde produse .
3. Trebuie sa depuna declaratii de tva atat catre statul unde isi are rezidenta fiscala cit si catre statele membre in care vinde daca nu este inscrisa in
One Stop Shop sau Oss . 4. Daca a optat catre inregistrarea in
One Stop Shop sau Oss atunci depune
declaratii de tva doar catre statul unde isi are rezidenta fiscala si in
One Stop Shop sau Oss dar nu mai este obligatoriu sa fie inregistrat ca platitor de tva in fiecare stat membru unde vinde .
Sistemul facilitează companiilor înregistrarea și declararea electronică, precum și plata taxei pe valoarea adăugată aferentă anumitor categorii de bunuri și servicii, în comerțul transfrontalier Business-to-Consumer (B2C) si este functional de la 01.07.2021 .
"Simplificarea uriașă" adusă de
One Stop Shop sau Oss e că le permite companiilor
înregistrarea în scopuri de TVA prin mijloace electronice într-un singur stat membru pentru
toate vânzările la distanță de bunuri intra-UE și pentru
furnizarea de servicii de companii către consumatori și, astfel,
evitarea înregistrării in scopuri de TVA în mai multe state membre, declararea și plata TVA datorată pentru toate aceste livrări de bunuri și servicii într-o
singură declarație trimestrială de TVA în format electronic, precum și colaborarea cu administrația fiscală a propriului stat membru și în propria limba, chiar dacă vânzările lor sunt transfrontaliere.
Atenție! Odată ce v-ați înregistrat în
One Stop Shop sau Oss , trebuie să-l folosiți pentru toate tranzacțiile care sunt supuse
One Stop Shop sau Oss . Nu puteți să ziceți că ceva colectez prin
One Stop Shop sau Oss, ceva prin codul pe care-l am în Franța, să zicem. Este obligatoriu să folosim
One Stop Shop sau Oss pentru toate operațiunile. Sistemul e același: eu colectez cu TVA-ul din fiecare stat, dar îl declar în statul în care am codul de TVA, în plătesc, urmând ca acest stat să dea mai departe” .
De reținut: OSS se aplică:
- serviciilor B2C prestate de persoane impozabile nestabilite în UE;
- serviciilor B2C prestate de persoane impozabile stabilite în UE dar nu în statul membru de consum;
- vânzărilor intracomunitare de bunuri la distanță;
- livrărilor de bunuri facilitate de o interfață electronică, atunci când expedierea sau
- transportul bunurilor livrate începe și se încheie în același stat membru.
Declarația TVA este transmisă trimestrial în schema UE și schema non-UE și lunar în schema de import .Declarația de TVA One Stop Shop sau Oss nu înlocuiește declarația de TVA pe care o persoană impozabilă trebuie să o depună în temeiul obligațiilor sale interne de TVA .
Atentie ! O firma care este neplatitoare in Romania si care vinde in EU datorita obtinerii unui
cod de tva intracomunitar poate sa se inregistreze in
One Stop Shop sau Oss .