"LUCRATI CU NOI si NU AVETI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

one stop shop si cum ajuta firmele platitoare de tva image
One Stop Shop (OSS) este un sistem electronic care simplifică din obligațiile privind TVA pentru vânzătorii de bunuri și servicii către consumatorii din întreaga Uniune Europeană (UE).

Spunem asta pentru ca One Stop Shop permite companiilor înregistrarea în scopuri de TVA prin mijloace electronice într-un singur stat membru pentru toate vânzările la distanță de bunuri intra-Uniunii Europene și pentru furnizarea de servicii de companii către consumatori și, astfel, evitarea înregistrării in scopuri de TVA în mai multe state membre.

Declararea și plata TVA datorată pentru toate aceste livrări de bunuri și servicii într-o singură declarație trimestrială de TVA în format electronic, precum și colaborarea cu administrația fiscală a propriului stat membru și în propria limbă.

Înregistrarea pentru folosirea One Stop Shop e disponibilă in Romania, pe site-ul ANAF  .

Este obligatorie folosirea One Stop Shop?

Este opțional, însă cei care nu vor opta pentru acest sistem vor fi dezavantajați deoarece vor depune deconturi și vor face plăți în fiecare stat.

Important e și că, odată ce contribuabilul s-a înscris să utilizeze One Stop Shop, va trebui să folosească sistemul pentru toate tranzacțiile ce intră sub incidența sa.

Sa traducem un pic ceea ce face One Stop Shop . 

Incepem prin a sune ca plafonul de la care este obligatorie inregistrarea in One Stop Shop este de 10000 euro . 

O activitate independenta din Romania, care ofera bunuri si servicii la distanta cu valoarea de peste 10.000 euro poate sa se inregistreze pentru declararea si plata TVA doar in statul membru in care isi desfasoara activitatea (Romania), fara a mai fi nevoie sa se inregistreze in fiecare stat membru unde isi are domiciliul clientii sai (persoane fizice).
 Serviciul este disponibil cu data 1 iulie 2021. 

Sistemul OSS sau One Stop Shop faciliteaza declararea si plata TVA pentru livrarile transfrontaliere de bunuri si servicii.
Furnizorii romani de bunuri catre consumatori din UE, trebuie sa colecteze TVA de la acestia prin aplicarea cotei de TVA din statul membru in care clientul isi are domiciliul.
TVA-ul colectat se declara si se plateste la ANAF.
O persoană impozabilă care este înregistrată pentru un regim OSS într-un stat membru (statul membru de identificare) va depune electronic declarații de TVA OSS, detaliind serviciile prestate și bunurile livrate care pot fi declarate în regimul OSS respectiv, alături TVA datorată.

Aceste declarații de TVA OSS, împreună cu TVA achitată, sunt apoi transmise de către statul membru de identificare (Romania in cazul nostru) statelor membre de consum corespunzătoare printr-o rețea de comunicații securizată.

Important!
Inregistrarea in sistemul OSS se poate realiza doar daca valoarea livrarilor de bunuri si servicii la distanta depaseste pragul de 10.000 euro, respectiv 46.337 lei – cumulat pentru toate tarile unde s-au facut livrari.
Acest prag se aplica doar livrarilor catre clienti persoane fizice cu domiciliul in UE, efectuate de un furnizor din Romania. Pana la acest prag se aplica regimul TVA pe care furnizorul il are in Romania.

Observatie. 
La aceasta data, persoanele neplatitoare de TVA din Romania, deci care au cifra de afaceri sub 300.000 lei, dar care au depasit plafonul de 10.000 euro, nu se pot inregistra in sistemul OSS, pentru ca nu au cod de TVA national. Sunt necesare reglementari suplimentare din partea legiuitorului.