"LUCRATI CU NOI si NU AVETI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

Legea 296 din 2023 modificarile fiscale privind intarirea disciplinei financiara-reforma fiscala 23 image

      Reforma fiscala incepe sa isi faca simtita prezenta . 
Vineri seara în Monitorul Oficial, partea I, nr. 977, care cuprinde numeroase modificări la Codul fiscal, măsuri antievaziune și măsuri de optimizare a cheltuielilor bugetare prin Legea nr. 296/2023  . 
     Ce se modifica :  
     
1. Tranctiile in numerar - restrictii atat pe incasari cit si pe plati - intra in vigoare cu 11.11.2023 

2.  
Regimul fiscal la IT , 

Agricultură , 

Construcții   

Guvernul și-a asumat răspunderea pe o uniformizare a regimului fiscal aplicabil salariilor din IT cu cel din construcții și sectorul agroalimentar , astfel :

  • angajații din IT trebuie să plătească impozit pentru veniturile care depășesc 10.000 de lei.
  • angajatii din sectorul de construcții și cel agroalimentar vor plăti contribuția la sănătate 
      Intra in vigoare cu 11.11.2023 . 
     
3.    Mecanismul e-Sigiliu 

Pe linga sistemul e-Transport, care deja funcționează, autoritățile vor să introducă și sistemul e-Sigiliu, prin acesta urmărindu-se trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri. În timp ce e-Sigiliu va monitoriza deplasarea bunurilor pe căile rutiere și posibilele puncte de „deturnare” - de exemplu, bunurile care, în aparență, ar trebui doar să tranziteze România, dar care, în realitate, sunt vândute „la negru” în România . 
E-Transport vizează doar transporturile de bunuri riscante din punct de vedere fiscal insa  e-Sigiliu va avea nevoie și de unele norme suplimentare pentru aplicare, așa că intrarea sa în vigoare e doar teoretică la momentul împlinirii celor 15 zile de la publicarea legii.

 Intra in vigoare cu 11.11.2023 .

4. Plata unor amenzii la 1/2 va fi eliminata cu 11.11.2023 .

Eliminarea beneficiului plății la jumătate a unora dintre amenzile din domeniul fiscal-contabil , amenzile prevăzute în acte majore precum Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar NU vor mai putea fi plătite la jumătate din minim în termen de 15 zile.
De ce?
Pentru a spori conformarea voluntară și pentru a întări disciplina fiscală și disciplina financiar-contabilă în rândul contribuabililor.

5. Majorarea amenzilor din Legea contabilității: 

Vor crește de două ori limitele amenzii pentru deținerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor și datoriilor, precum și efectuarea de operațiuni economico-financiare, fără să fie înregistrate în contabilitate.

6. Sancțiuni mai dure pentru comercianții și prestatorii la care se găsesc sume nejustificate 

Comercianții și prestatorii care nu emit bonuri fiscale sau care le emit cu valori inferioare prețurilor de vânzare, precum și cei care introduc în sau scot din unități sume de bani fără documente justificative vor primi amenzilor mai mari în situațiile în care, la controalele autorităților, sunt identificate sume nejustificate la utilizatorii de case de marcat .

7. Amenzi și confiscarea bunurilor în cazul celor ce prestează activități neînregistrate sau nu dețin documente de proveniență . 


Pentru a acoperi lipsa unor prevederi care au ieșit din legislație acum trei ani, Ministerul Finanțelor propune mai multe sancțiuni în scopul combaterii activităților economice ilicite și consolidării disciplina economico-financiară. Astfel, în proiectul în discuție sunt prevăzute amenzi și confiscarea bunurilor pentru persoanele fizice și juridice care desfășoară activități economice fără înregistrare fiscală sau fără documente de proveniență pentru bunurile deținute sau transportate.

 8.  Impozitul pe venitul microintreprinderi . 
Se modifica si va fi 1% sau 3 % in functie de CA realizata cumulat sau activitatea desfasurata .    

9. In anul 2024 si 2015 impozitul suplimentar de 2% pe cifra de afaceri pentru banci  iar in 2026 va reveni la 1% . 

10. Impozitul suplimentar de 1% pentru companiile din domeniul petrol si gaze cu cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro . 

11. Impozitul special introdus pentru persoane fizice care detin case peste valoarea de 500000 euro dar si pentru masini mai scumpe de 75000 euro . 
      La articolul 2 alineatul (1), după litera i) se introduce o nouă literă nouă, lit. j), cu următorul cuprins:
       j) impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. 

12. Impozitarea cu pina la 70% pentru veniturile a caror sursa nu este identificata

13. Taxele CASS vor fi mai mari pentru anumite persoane fizice incepind cu veniturile aferente anului 2024 . Plata si retinerile la sursa a CASS si CAS se va face de catre platitorul de venit .  

14. PFA -urile vor fi obligate sa plateasca CAS si CASS la veniturile realizate dar vor trebui sa plateasca CASS si atunci cind in anii precdenti a fost inregistrata pierdere fiscala cu alte cuvinete baza impozabila nu se diminueaza cu pierderea fiscala . 

15. Tichetele de masa vor fi impozitate cu CASS de 10% insa NU vor mai putea fi acordate si in bani . 

16. Modificari privind livrari de locuinte .  

17.  Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator se limiteaza dar exisat si o exceptie .   

14.  Monografii